Wordpress on maailmalla hyvin suosittu verkkosivusto- ja verkkokauppa-alusta. Kerron tässä vähän pohjatietoa miten Wordpress on saavuttanut tämän suosion ja miksi kannattaa pohtia voisiko Pimcore olla kuitenkin parempi tietynlaiseen käyttöön verkkosivustoalustana.
Wordpressin nousu alkuaikoina
Wordpressin tarina alkaa vuodesta 2003 jolloin se ensimmäisen kerran esiteltiin. Muutamassa vuodessa kehitystä tapahtui hurjaa tahtia ja siihen maailman aikaan internetin käyttö kasvoi nopeasti. Internetin nopean käytön lisääntymisen myötä sivustojen määrä kasvoi nopeasti. Tähän Wordpress pystyi vastaamaan tehokkaasti. Oli mahdollisuus luoda nopeasti verkkosivustoja ja blogeja. Jopa siis aloittelijat pystyivät tekemään sivut alusta loppuun mikä nopeutti sivustojen määrän kasvua.
Wordpressin nykytila
Nykyään Wordpress on melkolailla dominoiva alusta määrällisesti verkkosivustoissa. Internetin kasvu sieltä vuodesta 2003 on ollut todella isoa. Tämä on johtanut tietenkin siihen, että Wordpress on noussut kasvun mukana kun sivustoja on tarvittu jos jonkinmoiseen tarpeeseen. Wordpress onkin hyvin tunnettu sen yleissopivuudesta erilaisiin ratkaisuihin.
Ketteryys erilaisiin ratkaisuihin perustuu Wordpressin ekosysteemiin, joka tarkoittaa valtavaa määrää erilaisia lisäosia, joita voidaan asentaa Wordpress-alustaan ja näin laajentaa sen toiminnallisuutta.
Haasteet
Nykyään kun verkkosivustot sisältävät paljon enemmän dataa, esim. tuotetietoa useilla kielillä, on datan käsittelyyn kiinnitettävä enemmän huomiota. Tuotetieto on monissa yrityksissä hyvin hajallaan erilaisissa järjestelmissä. Perinteisesti sitä on excelissä josta sitä kaivetaan tarvittaessa. Jos tuotetieto on hajallaan ja sen hallinta on haastavaa, niin yleisesti verkkosivuston tai verkkokaupan ylläpito ei tule olemaan helppoa. Tuotetiedon käsittely julkaisuvalmiiksi, sen ylläpito ja sen siirto sivustolle tai kauppaan tulee olemaan hyvin työlästä jos datan alkulähteet eivät ole valmiita ja hallittuja.
Yritykset jotka käyttävät Wordpressiä verkkosivustona tai Wordpress-Woocommerce -yhdistelmää verkkokauppana, ovat usein suuren haasteen edessä kun tuotetietoa tai jotakin muuta tietoa pitäisi päivitellä sinne järjestelmän sisään. Pienissä tuotemäärissä tämä ei näyttele merkittävää haastetta, mutta kun tuotteita on satoja tai enemmän tai tuotteiden tiedot vaihtelevat tai tuotteet vaihtelevat jatkuvasti, niin silloin tuotetiedon hallinta ja sen tuomat automaatiot alkavat helpottamaan tekemistä.
Wordpress yhteisö on yrittänyt kehittää ratkaisuja tähän datan hallinnan haasteeseen ja ihan onnistuneesti joitain lisäosia on kehitetty ratkaisemaan tiettyjä haasteita. Yksi näistä on WP All Import -lisäosa joka mahdollistaa datan sisäänajoa mm. taulukkotiedostoista.
Miksi sitten Pimcore on parempi kuin Wordpress dataa sisältävissä verkkosivustoissa?
Pimcore sivuston alustana ratkaisee nämä kaikki tiedonhallintaan liittyvät haasteet tehokkaasti. Ei tarvitse miettiä onko data kunnossa ja miten se saadaan sivustolle kun perustukset ovat kunnossa. Kun verkkosivusto tai verkkokauppa tehdään Pimcorella, niin data on jo järjestelmän sisällä ja sitä voidaan käsitellä monilla tavoin, lähinnä mielikuvitus on rajana.
Ajatellaan näin sitä: Pimcore perustuu notkeaan datan hallintaan jonka päällä on ikään kuin erillinen kerros joka toimii sisällönhallintajärjestelmänä. Me kutsumme tätä frontiksi. Tällä voidaan tehdä siis verkkosivustoja, verkkokauppoja ja pdf-materiaalia esim. tuotekortteja tai tuotekatalogeja.
Wordpress taas on lähtenyt liikkeelle siitä, että sillä voidaan hallita verkkosivuston sisältöä tehokkaasti käyttäjän toimesta.
Ero Pimcoren ja Wordpressin välillä on kuin yöllä ja päivällä
Wordpress on suunniteltu helpoksi sisällönhallintajärjestelmäksi jota voi käyttää lähes kuka vain. Siihen on ajan myötä tullut paljon lisäosia. Siihen ei kuitenkaan ole sisäänrakennettu vastaavia tiedonhallintaan tarvittavia ominaisuuksia mitä Pimcoressa on.
Pimcore on tehty erittäin vaativiin tiedonhallinnan tarpeisiin. Yleisin käyttökohde on tuotetiedon hallinnan erilaiset ratkaisut, minkä lisäksi Pimcorea käytetään melko paljon master datan hallintaan.
Vähitellen yritykset ovat alkaneet oivaltamaan millaisia kustannussäästöjä Pimcore tuo myös sisällönhallintajärjestelmänä, eli verkkosivutona tai verkkokauppana.
Mistä ne kustannussäästöt tulevat?
Kun Pimcore on verkkosivuston tai verkkokaupan alustana, niin integraatiota datan lähteestä ei tarvita enää Pimcorea pidemmälle, eli sinne nettisivulle tai verkkokauppaan. Näin vältytään kalliilta integraatioprojektilta ja integraatioiden jatkuvalta ylläpidolta. Samalla mahdollistetaan datan hyödyntäminen muilla tavoin.
Pimcorea usein kyllä käytetään esim. Woocommerce-verkkokaupan taustalla, mutta näissä tapauksissa ollaan oltu jo niin pitkään Wordpress ja Woocommerce -alustan käyttäjiä, että ei ole suoraan järkevää lähteä vaihtamaan alustaa. Pimcore voi toimia hyvin tämmöisen järjestelmän tiedonhallinnan ratkaisuna tämmöisessä tilanteessa, eli toisin sanoen keskitettynä tuotetiedon hallinnan järjestelmänä.
Vaihtaminen Pimcoreen voi olla harkinnan arvoista silloin kun on todettu, että Wordpress tai Woocommercen lisäominaisuuksien kehittäminen on liian kallista tai teknisesti haastavaa, jolloin on riski epästabiilista ratkaisusta ja teknisen velan kasvattamisesta. Silloin kokonaisuus voidaan hyvinkin siirtää kokonaan Pimcoren päälle ja näin saadaan varmuus, että integraatiot eivät tule pullonkaulaksi ja järjestelmä joustaa varmasti tulevaisuuden tarpeisiin.
Kustannussäästöistä voidaan ajatella näiden integraatioiden kautta. Kun verkkosivustoa tai verkkokauppaa integroidaan, niin lähtökohtaisesti voidaan sanoa että integraatiot ovat arvokkaita suhteessa kokonaisratkaisuun. Kustannus ei ole pelkästään integraation perustaminen, vaan yleensä ne vaatii jatkuvaa ylläpitoa.
Pimcoreen on helppo ottaa esim. ERPistä dataa ja rikastaa sitä jakelukelpoisaksi. Tämä data on Pimcoren avulla helppo viedä eteenpäin ja jos verkkosivusto tai verkkokauppa on tehty Pimcorella, niin mitään integraatiota ei tarvita.
Mistä se käytännön ero sitten tulee?
Vaikka Wordpressiä on mahdollista laajentaa monenlaisilla lisäosissa, ne tuovat mukanaan myös teknistä kompleksisuutta. Mitä enemmän lisäosia, sen raskaampi sivusto on teknisesti ja sen monimutkaisempi se on ylläpitää.
Pimcoren päälle tehty verkkosivusto ei pohjaudu valmiiseen teemaan kuten lähes aina Wordpress-ratkaisuissa on tapana käyttää. Kun tehdään valmiin Wordpress-teeman muokkauksia siten, että se vastaa asiakkaan tarpeita, ollaan usein tekemässä merkittäviä teknisiä muutoksia teemaan ja siinä harvoin otetaan huomioon mikä on teknisen velan määrä ja miten raskas ratkaisusta tulee todellisuudessa.
Kuten verkkosivustoa lähdetään tekemään Pimcorella, niin sivuston suunnittelu tapahtuu lähes aina jossain muualla kuin täällä meillä VaHalla, syynä tähän on se, että me emme ole bränditoimisto, vaan teemme teknisiä ratkaisuja. Meille siis annetaan “leiska” ja me teemme sivuston sen mukaisesti. Tekninen ratkaisu frontin osalta valitaan joka kerta erikseen, mutta yleisesti voisi sanoa, että jos sivusto on tyypillinen modernia suunnittelua oleva, niin käytämme Tailwindiä paljon. Joissakin pienissä sivustoissa voimme tehdä leiskan suunnittelua samalla kun aloitamme sivuston rakentamisen, mutta silloin ei tavoitella kovin upeaa lopputulosta, vaan riittää että saadaan teknisesti toimiva ratkaisu. Usein tämmöiset meidän suunnittelemat sivustot ovat esim. hyvin pienen kohderyhmän portaaleja tai verkkokauppoja joissa ei kannattavaa panostaa visuaaliseen puoleen, mutta toiminnallisuus pitää olla varma ja sen pitää olla juuri sellainen kun halutaan.
Me VaHalla eroamme siis lähes kaikista verkkosivustotoimittajista myös siten, että me emme tarjoa sivuston visuaalista suunnittelua, vaan keskitymme puhtaasti siihen tekniseen toteutukseen. Tässä on merkittävä etu asiakkaalle: Kun me emme keskity pohtimaan leiskaa, niin silloin leiskan suunnittelijan ei tarvitse miettiä teknistä puolta, se jää meille ratkaistavaksi siinä vaiheessa kun saamme suunnitelman pöydälle.
Wordpress on hyvä valinta kun halutaan yksinkertainen tapa hallinnoida verkkosivun sisältöä tai silloin kun dataa ei ole paljoa ja sitä voidaan syöttää sivustolle käsin.
Pimcore on hyvä ratkaisu jos yrityksellä on paljon dataa jota pitää esittää verkkosivustolla tai verkkokaupassa. Pimcore voi korvata Wordpressin sivustoalustana sen lisäksi, että se voi toimia vain tuotetiedon hallinnan ratkaisuna taustalla.
Pimcore ja sen sivustopuoli, eli CMS perustuu PHP-kieleen ja Symfony-frameworkiin mikä käytännössä tarkoittaa, että ollaan ns. hyvin turvallisilla vesillä, koska PHP on internetin peruskieliä jota tuetaan hyvin ja se kehittyy jatkuvasti. Wordpress perustuu myös PHP-kieleen, eli näiden osalta ollaan teknisesti samassa lähtötilanteessa.
Miten Pimcoren hankinta eroaa Wordpressin hankinnasta?
Tähän voisi sanoa, että hyvin paljon. Wordpress toimistoja on Suomi pullollaan, eli osaajia löytyy “joka kulmalta”. Wordpress / Woocommerce hankitaan yleisesti perinteisellä tavalla projektina.
Projektissa määritellään mitä on tarkoitus saavuttaa, kuka tekee mitä ja mihin hintaan. Sitten joku ehkä ylläpitää ja jatkokehittää jollain sovitulla hinnalla. Sitten on aikatauluista sopiminen vielä, joku tekee suunnitelman joskus, toinen tekee teknisen toteutuksen sivustolle sen jälkeen ja sitten mahdollisesti joku eri toimittaja tekee vaikka integrointia siinä kaiken välissä tai jälkeenpäin.
Me VaHalla nähdään asiat yksinkertaisemmin. Emme toimita projekteja, vaan tarjolla on muutama palvelu jota asiakas ostaa kuukausihinnalla. Se sisältää sitten kaiken mitä asiakas tarvitsee. Ei tarvitse miettiä mitä mikäkin osa-alue maksaa. Teemme hankinnasta helppoa ja turvallista.
Olemme helposti tavoitettavissa jos kiinnostuit kuulemaan lisää Pimcoresta ja sen mahdollisuuksista!